De 5 meest gemaakte fouten bij het gebruik van een houtgestookte saunakachel
HELP! Ik krijg mijn sauna niet warm!
🔥De kachel van de sauna werkt gewoon niet!!😱” Dat was helemaal in het begin mijn excuus wanneer ik de sauna niet warm kreeg. 🫣😂
Ik kreeg dan van Zoë te horen dat niet de kachel het probleem was, maar ikzelf dus😝🤭. Daarom deel ik heel graag enkele tips zodat jij jouw sauna wel warm krijgt! 😉
🔥Gebruik aanmaakhout;
Als je de kachel wil gaan aanmaken, raden we echt aan om aanmaakhout en of aanmaakblokjes te gebruiken in plaats van meteen grote blokken. Het gaat zoveel makkelijker!
🔥Geen nat hout gebruiken;
Probeer echt te voorkomen dat je nat hout gebruikt in de sauna. Het ontbrandt niet goed en kan het hele proces ook vertragen.
Plus, nat hout geeft ook veel meer rook waardoor er meer schadelijke stoffen vrijkomen, maar ook dat je meer kans hebt op schouwbrand.
🔥Zorg voor voldoende ventilatie en geef zuurstof aan het vuur;
Het vuur voldoende zuurstof geven zodat het blijft branden is super belangrijk. Dit doe je door éen; het schuifje of de ventilatie van de kachel open te zetten en twee; door het hout kris kras op elkaar te leggen zodat je het vuur niet uitdooft met je blokken.
🔥Gebruik het juiste hout;
Om te starten met het vuur, raden we lichte houtsoorten aan zoals berk, mast of beuk. Deze zijn goed ontvlambaar. Daarna kan je best, nadat het vuur goed brand, overschakelen naar hardhoutsoorten zoals eik. Hardhouten blokken branden namelijk langer en produceren meer warmte, wat kan bijdragen aan het bereiken van hogere temperaturen in de sauna.
🔥Steek de houtkachel vol;
wanneer de vlam goed en hevig is, mag je de kachel vol steken! Verwacht niet dat je de kachel warm krijgt door er enkele plankjes in te steken.
🔥En last but not least; onderhoud de kachel en rookgasafvoer goed;
Regelmatig de aslade leegmaken en af en toe die rookgasafvoer een beetje liefde geven doet wonderen.
Wat betekent dit juist? Maak regelmatig de aslade leeg omdat een volle aslade de luchttoevoer kan belemmeren, maar kuis ook ook enkele keren per jaar de rookgasafvoer uit. Dit geeft een enorm verschil en hierdoor zullen de prestaties van de kachel niet verminderen!
Nu moet het dus toch zeker lukken hè! 🙌🏻🔥😉